"Iruzurraren aurkako erlezain europarrak; egindako xarabeak ez dira eztia" lelopean, Nekazari eta Abeltzainen Elkarteen Koordinakundeko (COAG) erlezainek protesta egin zuten atzo Europar Batasunak Madrilen duen egoitzaren aurrean. Protesta aldi berean egin zen Parisen eta Lisboan, joan den abenduan Frantziako (Frantziako Erlezainen Batasun Nazionala -UNAF-) eta Portugalgo (Portugalgo Erlezainen Federazio Nazionala -FNAP-) erlezainek bultzatutako frontearen testuinguruan, mielarien sektoreko iruzur masiboaren aurka borrokatzeko.
Europako banaketa-kate handietako linealetan ezti sirope eta suzedaneo oldeak eta administrazioen permisibitateak erlezain profesionalen ahaleginak dinamizatzen ari dira kalitate handiko produktu osasuntsu eta jasangarri bat eskaintzeko. "EBk eta Espainiako Gobernuak berehala jardun behar dute; mugako kontrolak indartuz, analisi-metodoak baliozkotuz eta ultrafiltrazioa debekatuz", adierazi zuen Pedro Loscertales COAGeko erlezaintza-sektoreko arduradunak.
Iazko martxoan, Europako Batzordeak OLAFek (Iruzurraren aurka Borrokatzeko Europako Bulegoa), JRCk (Europar Batasuneko Ikerketa Zentro Erkidea) eta DG SANTEk (Europako Batzordeko Elikagaien Osasun eta Segurtasuneko Zuzendaritza Nagusia) batera egindako txosten bat argitaratu zuen. Txosten horretan, 2021ean eta 2022an ehunka ezti inportaziorekin mugan egindako kontrol-plan baten emaitzak aurkeztu ziren.
Txostenaren ondorioak, ikerketan erabilitako teknika analitikoetan oinarrituta, suntsitzailea da: aztertutako Europako laginen %46 iruzurrezkoak izan ziren, eta kontrolatutako enpresa inportatzaileen %66k gutxienez emaitza positiboa izan zuten. Espainiaren kasuan, portzentajeak %51ra igotzen dira iruzurrezko produktua duten inportazioetan, eta % 85era enpresa inportatzaileetan, gutxienez emaitza positibo batekin.
COAGek urteak daramatza eztiaren merkatuaren eta Espainiako eta Europako industriak egindako inportazioen jarraipen zehatza egiten, eta ohartarazten du Espainian inportatu eta merkaturatutako produktu jakin batzuen prezioa bateraezina dela merkatuan "ezti" gisa etiketatzearekin. Batzordearen ikerketa honek susmoak eta ohartarazpenak berresten ditu: ezti siropeen eta suzedaneoen presentzia masiboak urteak daramatzala merkatua desitxuratzen eta Espainiako eztiaren prezioak artifizialki beherantz presionatzen.
"Errealitate hori onartezina da ekoizpen jasangarrien eta kalitatezkoen aldeko apustua egiten ari den sektore batentzat, bai eta erleentzat eta gure jarduerarentzat suntsitzaileak diren klima-aldaketaren ondorioetara egokitzeko ere", adierazi zuen Loscertalesek. Ebidentziak ikusita, Europar Batasuneko eta Estatuko agintariek ezin dituzte begiak estali eta gure eztia Espainiako eta Europako banaketa-kateetako saltokietatik kendu duen iruzurrezko eztiaren saltoki hori baimendu. "Sektore profesional baten etorkizuna jokoan egoteaz gain, Europak soroen eta laboreen polinizazioa eta elikadurari eta biodibertsitateari lotutako onura guztiak ditu jokoan", amaitu zuen.