EHNE-Bizkaiak bultzatutako eta Asunek Behatokiak eta Leongo Unibertsitateak egindako ikerketa batek karbono-isuriaren azterketa konparatiboa egin du bi kasu zehatzetan: proiektu agroekologikoa Euskal Herrian; eta negutegi intentsiboa Almerian. Emaitza irmoa da: eredu agroekologikoak %46 murrizten ditu berotegi-efektuko gasen isurketak.
Kanpo-ikerketak Euskal Herrian kontsumitutako eta tokiko eredu agroekologiko batean ekoitzitako tomate baten bizi-zikloko energia-kontsumoa eta CO2 isuriak alderatzen ditu, Espainiako hegoaldeko negutegi intentsiboetan ekoitzitako tomate batekin alderatuta.
Parisko Akordioa klima-aldaketari buruz legez loteslea den nazioarteko itun bat da, 2015ean Klima Aldaketari buruzko Nazio Batuen Konferentzian (COP21) 196 herrik onartua. Bere helburu orokorra da "batez besteko tenperatura globalaren igoera industriaurreko mailen gainetik 2°C-tik oso behera mantentzea" eta ahaleginekin jarraitzea "tenperaturaren igoera industriaurreko mailen gainetik 1,5° C-ra mugatzeko".
Helburu hori lortzeko, oinarrizko urratsa da elikadura-sistemak eraldatzeko beharra. Azterlan horrek erakusten du eredu agroekologikoek %46 murriztu ditzaketela berotegi-efektuko gasen emisioak; beraz, agroekologia, onura sozial eta ekonomikoak sortzeaz gain, eredu egokia da klima-aldaketaren aurkako borrokan.
Ikerketak karbono-aztarna19 aztertu du bi kasutan:
Erreferentziako analisi-unitatea ziklo osoan bildutako tomate fresko 1 kg da: ekoizpena, ontziratzea, banaketa eta garraioa (sehaskatik banaketa-zentrora). Almeriaren kasuan, bi urtez jarraian (2012- 2014) ekoizpen konbentzional/intentsiboko bi berotegitan bildutako bigarren mailako datuak erabili dira. Euskal Herriaren kasuan, Bizkaian kokatutako proiektu agroekologiko bati egindako elkarrizketa batean jasotako lehen mailako datuak erabili dira. Azken kasu horretan, 320 m2-ko berotegian ekoitzitako tomatea, kanpaina jakin batean (martxoa-urria). Bi kasuetan, berotu gabeko negutegietako tomate-laboreak dira.
Azterketa horrek ez ditu kontuan hartu 1. irudian adierazten diren elikadura-sistemaren azken 3 faseak: tomatea txikizkako merkatuan saltzeak dakarren energia-gastua (ez du zerikusirik azalera handi batean edo kontsumo-talde batean saltzeak), kontsumoan sortzen diren gastuak eta xahutze-maila (kasu honetan ere, supermerkatu batean erosten duen pertsonaren kontzientziazio-maila ez da kontsumo-talde batean erosten duenaren berdina).
1. Gertuko zirkuituetan kontsumitzen diren tomate autoktonoek eta modu agroekologikoan ekoitzitakoek eragin txikiagoa dute berotegi-efektuko gasen isurketan.
2. Ildo horretan, interesgarria litzateke azpimarratzea tomate denboraldia zabaldu nahi duten ekoizpen proiektu hidroponikoek (berogailua duten negutegiak), nahiz eta Euskal Herrian kokatu, suposatzen duten energia gastua eta karbono aztarna Almeriako eredua baino nabarmen handiagoak direla.
3. Sasoian sasoikoa jatea funtsezkoa da, bestela, ekoizpen eredu ez jasangarrien bitartez ekoitzitako elikagaiak kontsumituko ditugu. Hortxe ere, gizartearen kontzientziazio beharra. Kontsumo kontzienteak bultzatzearen beharra..
4. Bestalde, elikagaiak ekoizteko eta ontziratzeko prozesu jasangarriek berotegi-efektuko gasak isurketak minimiza ditzakete, eta, aldi berean, baliabide naturalak babestu. Enbalaje-material biodegradagarriak edo birziklagarriak erabiltzeak zabortegietara garraiatutako hondakinak minimizatzen lagunduko luke. Hori salmenta eta kontsumo ereduarekin zuzenki lotzen da, produktu agroekologikoak tokiko merkaturatze bideetan komertzializatuz gero eta energia kontsumo murritzagoa eta berotegi efektuko isurketa baxuagoak lortzen direlako.
5. Berotegi-efektuko gasen emisioak murriztu daitezke, onura sozialak, ekonomikoak eta ingurumenekoak lortzen diren bitartean: