Nola lortu autonomia gehiago baserrian? Gai horri heldu zion Euskadiko Nekazari Ganberak (EHLG) apirilaren 7an, "Aldaketa bideak" mintegien hirugarren hitzorduan. Besteak beste, teilatuko elorriak lehortzea, belar-sistema, mekanizazio-kargak, energia-ekoizpena... Bost laborarik hurbilekoekin partekatu zituzten beren gogoetak eta praktikak.
Daniel Barberarenak, Lholdiko laborariak, "sar" hitza nabarmendu zuen, herri laborantzaren sei ardatzetako bat dena, autonomiaren dimentsio anitzak aipatuz. "Erabakitzeko autonomia dago, gure etxaldeetan nahi ditugun hauteskundeak egiteko aukera ematen diguna; autonomia ekonomikoa dago, edo, gutxienez, bankuen mende; autonomia teknikoa, autonomia energetikoa eta, azkenik, bazka-autonomia izan daitezke".
"Helburua ez da baserriari berari ixtea, autonomiaren ideia nagusia gure produkzio-sistema ditugun baliabideen arabera aukeratu ahal izatea da, betiere interes kolektiboa ardatz hartuta", gaineratu zuen.
Lurralde-mailan, produkzio-eremu desberdinen osagarritasunaren aldeko apustua egin nahi da, guztiek modu koherentean aurrera egiteko.