Davide Mancini eta Marcello Rossi: «Ongarrien gaindosia Europan»

Ongarri kimikoek ibai, laku eta kostaldeetako ekosistema urtarrak itotzen dituzte. EB bere erabilera murrizten saiatzen ari da orain, baina nekazaritzako eta industriako presio taldeak aurka daude.

[Climática]

Zingira - Pantano

Tuscia eskualdean, Erromatik 60 kilometro iparraldera, hurritzen laborantza izugarri hazi da azken urteotan. Ferrero taldeak, Nutella eta Ferrero Rocher bezalako produktuen jabeak, kooperatibetan antolatutako nekazari txiki eta ertainei erosten dizkie fruitu horietako gehienak.

Hurritzen monolaborantzen hedadura zabalak lur emankorretan zehar hedatzen dira, Vico aintzira besarkatuz, 18 kilometroko zirkunferentziako sumendien galdara ez-aktiboa. Aintzirak 45 metroko sakonera duen arren, jada ez dago oxigenorik 18 metrora, inguruko landaketen jariatze-uretatik eratorritako elikagai kopuru handia dela eta. Gauzak aldatzen ez badira, adituek oxigenorik ez duela aurreikusten dute, eta horrek ekologikoki hil egingo du urte batzuk barru.

Antonella Litta doktorea Medici per l 'Ambiente (Ingurumenaren aldeko medikuak) elkarte italiarreko kidea da, eta hamarkada bat darama Vico lakuko ura hobetzeko lanean: "Hamar urte baino gehiago dira herrian edateko urik ez dugula, etxeko ura lakutik baitator, kutsatuta baitago". Hainbat hamarkadatan zehar aintziraren inguruan lurzoruan ongarriak masiboki erabiltzeak baimendutako atalasetik gorako mantenugaiak metatzea eragin du, eta, Antonellak jarraitzen duenez, "algak ugaritzearen ondorioz sortutako mikrozistinak ezin dira iragazi dauden araztegietan, eta horrek jendearen osasuna mehatxatzen du". Lakuko ura Ronciglione eta Caprarola udalerrietako 10.000 biztanleen etxeetara iristen da.

Ongarri kimikoak

Sintesiko ongarri kimikoak, NPK izenez ere ezagutzen direnak, nekazaritza-industrian gehien erabiltzen direnak dira, eta funtsezko hiru elementu dituzte: nitrogenoa (N), fosfatoa (P) eta potasioa (K). Nitrogenoa eta fosforoa dira algak ugaltzea eragiten duten ongarrietako elementuak, eta loraldian zehar uraren oxigeno kantitate handiak xurgatzen dituzte, aintzira arrosaz tindatuz. Itsaso Txikian gertatzen denaren antzeko fenomenoa, antzeko kausak dituena. Algek uraren oxigenoa kontsumitzen dute eta, beraz, oxigeno gutxi (hipoxia) edo batere ez (anoxia) geratzen da gainerako izaki bizidunentzat, arrainen heriotza bezalako fenomenoak eraginez.

«Nitrogenoa eta fosforoa dira algak ugaltzea eragiten duten ongarrietako elementuak. Algek uraren oxigenoa kontsumitzen dute eta, beraz, oxigeno gutxi (hipoxia) edo batere ez (anoxia) geratzen da gainerako izaki bizidunentzat, arrainen heriotza bezalako fenomenoak eraginez»

Fenomeno horri eutrofizazioa esaten zaio, eta oso ohikoa da Europako laku, ibai, aintzira eta itsasoetan. Ongarriek, beren mantenugaiekin, Europako lurzoruak ahalik eta gehien ustiatzea ahalbidetu dute, baina oreka ekologikoen eta giza osasunaren kutsatzaile gero eta arriskutsuago gisa agertzen dira.

Izan ere, ongarri sintetikoak ez dira eraginkorrak, fruta eta barazkietara bakarrik iristen baitira: bereziki nitrogenoa, oso disolbagarria, zeinetatik %59 bakarrik xurgatzen baitu nekazaritza-produktuak; gainerakoak ingurumenean sakabanatzen dira, euriak eta ureztatzeak eramanda, eta geruza freatikoetara, ibaietara eta, azkenik, laku eta aintziretara iristen dira; azken horietan, elikagai horiek metatu egiten dira denborarekin, ase arte.

Eta baldintzak ezin hobeak direnean, mikroalgak loratu egiten dira, uraren elikagaiak eta oxigenoa aprobetxatuz. Vico lakuak 17 urteko uraren berritze-zikloa du, eta horrek esan nahi du, uretan dagoen oxigenoa erabat agortzen bada, ia bi hamarkada beharko direla (eta ongarrien erabileraren erabateko esekidura) ekosistema horrek bere "osasuna" berreskuratzeko eta berriro oxigenoa izateko.

Mediterraneoaren beste aldean, Itsaso Txikiko aintzirak ez du alga kimurik ikusi azken urtean. Arroaren mendebaldeko kostaldean, Albujongo ramblak ur geza isurtzen du etengabe gatz-ekosistemara, baita amaitu berri den negu lehorrean ere. "Hilabeteak dira euririk egiten ez duela eta, hala ere, ramblak 100 litro ur isurtzen ditu segundoko. Horrek esan nahi du Cartagena eremuko legezko eta legez kanpoko putzuak dituzten labore ureztatuetatik datorrela", dio Julio Masek, Murtziako Ozeanografia Zentroko zuzendari ohiak eta Itsaso Txikiko ekosistema sakon ezagutzen duenak. Europako aintzira gazi handienera isurtzen den ubidearen hormigoian markatutako ur-bolumena erakusten du biologoak.

CSICek (Ikerketa Zientifikoen Goi Zentroa) bildutako azken datuek erakusten dute Itsaso Txikiko mantenugaien egoera hobetu egin dela 2019. urtearekin alderatuta. Urte hori da kritikoena, baina maila altuegiak ditu aintzira berreskuratuko dela pentsatzeko. "Itsaso Txikian sartzen diren elikagaiak atalase jakin batetik behera baleude, ekosistemak ez luke horiek xurgatzeko arazorik izango".

Mantenugaietan gehiegi ustiatutako nekazaritza-lurrak

Aintzira Bikoaren eta Itsaso Txikiaren eutrofizazio kasuak ez dira salbuespena Europan, kontrakoa baizik. Belgika, Txekia, Danimarka, Finlandia, Alemania, Letonia, Luxenburgo eta Polonia dira ur eutrofiko gehien duten estatu kideak. Laurogeita hamarreko hamarkadaz geroztik, Europar Batasuna mantenugaien ekarpenak murrizten saiatu da, arauzko politika eta esparruen bidez.

Europan, nekazaritzako lurren %70 inguru mantenugaietan gehiegi ustiatuta daude, eta horrek kalte egiten die uraren kalitateari eta biodibertsitateari. Horregatik, nekazaritza-sektorea da mantenugaiek eragindako lehen kutsadura-iturria, abeltzaintzako ustiategiek sortutako ongarriak eta simaurrak erabiltzearen ondorioz.

«Europan, nekazaritzako lurren %70 inguru mantenugaietan gehiegi ustiatuta daude, eta horrek kalte egiten die uraren kalitateari eta biodibertsitateari. Horregatik, nekazaritza-sektorea da mantenugaiek eragindako lehen kutsadura-iturria, abeltzaintzako ustiategiek sortutako ongarriak eta simaurrak erabiltzearen ondorioz»

Nitratoei buruzko Zuzentaraua onartu eta hogeita hamar urtera, egoerak ez du nabarmen hobera egin, eta lurpeko urak kontrolatzeko Europako estazioek mantenugaien kontzentrazio-maila altuak dituzte etengabe. Nitratoen Zuzentaraua da uretara mantenugaien ekarpena arautzen duen arau nagusia. 1991koa da, eta nekazaritza-jardueretatik datozen fosforo-isuriak murrizteko politikak garatzera eta uraren kontzentrazio-mailak kontrolatzera behartzen ditu estatu kideak.

Estatuek nitratoen zuzentaraua ez betetzea Europako uretan algak ugaritzearen, eutrofizazio-prozesuaren eta ekosistemetan eta osasunean dituen ondorioen jatorrian dago, eta ongarriak dira arazoaren kausa nagusia.

Consumo de fertilizante NPK en el Estado español

Ongarrien enpresen mozkin errekorrak

Bestalde, ongarrien munduko merkatuak osasun ona du eta hazten ari da, nahiz eta Europako kontinentean ongarrien kontsumoa nabarmen murriztu den. 2022an, munduko fabrikatzaile nagusiek mozkin errekorrak izan zituzten. Grain erakunde ekologistaren datuen arabera, 9 enpresa nagusiek 14.000 milioi dolarreko irabaziak izan zituzten pandemia hasi aurretik, eta 49.000 milioikoak 2022an.

Ongarrien prezioaren igoera, kasu batzuetan nekazarientzat hirukoiztu zena, gasaren krisiari (ongarrien nitrogenoa ekoizteko beharrezkoa) egotzi zitzaion, Errusia eta Ukrainaren arteko gerraren ondorioz. Baina, Grainen arabera, enpresa handien mozkin-marjina gasaren prezioaren igoeratik haratago hazi zen, enpresa kimikoen oligopolioaren espekulazioaren ondorioz. Nekazariek eta gobernu nazionalek izan zuten gorakada, nekazaritzaren sektorean eragin ekonomikoa eta soziala saihesteko esku hartu baitzuten.

Alternatiboa: ongarri organikoak

Ongarri sintetikoen alternatiba bat dago, eta ingurumenera askatutako gehiegizko mantenugaiak mugatuko lituzke: ongarri organikoak. Green Deal Europako estrategiaren zati batek 2030erako nekazaritza-ekoizpen osoaren %25 lortu nahi du, gutxienez, termino ekologikoetan.

«Ongarri sintetikoen alternatiba bat dago, eta ingurumenera askatutako gehiegizko mantenugaiak mugatuko lituzke: ongarri organikoak. Green Deal Europako estrategiaren zati batek 2030erako nekazaritza-ekoizpen osoaren %25 lortu nahi du, gutxienez, termino ekologikoetan»

"Nekazaritza ekologikoan, adibidez, ezin da nitrogeno sintetikorik erabili, eta horrek izugarri mugatuko luke ingurumenaren kutsadura", dio Maria Zintlek, Bruselan egoitza duten Europako nekazari ekologikoak biltzen dituen Nekazaritza Ekologikoaren Elkarteko kideak. "Helburutik urrun gaude oraindik, kontuan hartzen badugu gaur egun Europako batez bestekoa nekazaritza ekologiko osoaren %8,5 dela". Nekazaritza ekologikoaren %13 Alemanian dago, ekoiztutako guztizkoaren aldean; %15,2 Italian; %11 Espainian; %25,3 Austrian.

Devlin Kuyek Graingo ikertzailearentzat, % 25eko helburua ez da behar bezain anbiziotsua: "Berotegi-efektuko gasen emisioak nabarmen murriztu behar ditugu, eta nitrogenoaren ekoizpenak nabarmen laguntzen du kutsaduran", dio Grainek. "Gainera, Europako lurzoruak ongarriz gainezka daude jada, nekazaritza intentsiboko hamarkaden ondoren, eta, beraz, Europako enpresak ekoizpenean gehiago zentratzen ari dira beste kontinente batzuetan, hala nola Afrikan, Asian eta Latinoamerikan".

Segurtasun-mugak gainditu dira

Eskala handiko elikagaien ekoizpenak eta ongarri kimiko sintetikoen eraginkortasunik ezak uraren, airearen eta lurzoruaren kutsadura eragin dute. Mundu mailan, ingurumenean askatutako gehiegizko nitrogeno eta fosforoak dagoeneko gainditu ditu segurtasun-mugak, eta Europak nabarmen laguntzen dio kutsadura horri.

Europako Ingurumen Agentziaren (AEMA) kalkuluen arabera, ingurumenean nitrogenoaren eta fosforoaren galeren muga 3,3 eta 2 aldiz gainditzen da, hurrenez hurren, horrek onar dezakeena baino. Agentzia berak azpimarratu du, halaber, Europako kontsumoaren eragin ekologikoa ez dela mugatzen gure kontinenteko lurzoruen kutsadurara, baizik eta beste herrialde batzuetatik inportatutako nekazaritza-produktuen ekoizpenari lotutakora ere.

Biodibertsitateari eta Farm to Fork (eremutik mahaira) Europako Itun Berdearen funtsezko bi zatiri buruzko estrategia berrien bidez, Europako Batzordeak onartu du elikagaiak modu jasangarriagoan ekoizteko beharra, eta proposatu du nitrogenoaren galera gutxienez %50 murriztea eta ongarrien erabilera gutxienez %20 murriztea 2030erako.

Multinazionalen aurkakotasuna

Ongarrien ekoizle europar nagusiak, Yara eta BASF bezalako multinazionalak barne, Bruselan biltzen dituen Fertilizer Europe elkartea estrategia berriak proposatutako ongarrien erabilera murrizteko helburuen aurka agertu zen.

«Ongarrien ekoizle europar nagusiak, Yara eta BASF bezalako multinazionalak barne, Bruselan biltzen dituen Fertilizer Europe elkartea estrategia berriak proposatutako ongarrien erabilera murrizteko helburuen aurka agertu zen»

2022ko adierazpen batean, Batzordeak Baserritik Mahaira ekimena eztabaidatu zuenean, Fertiliser Europek honako hau adierazi zuen: "mantenugaiak %20 murrizteak elikagaien hornidura murriztea, kanpoko mendekotasuna handitzea eta elikagaien prezioak igotzea eragingo du". Kalkulu horiek Wageningen University & Research-en ikerketa batean oinarritzen dira. Hala ere, badirudi nekazaritzako elikagaien sektoreko presio-talde batzuek eskatu eta finantzatu dutela azterlana, besteak beste, Fertiliser Europek. Era berean, CropLife Europe-k, ongarrien eta pestiziden talde fabrikatzaile handiak ordezkatzen dituen beste elkarte batek, ohartarazi du Farm to Fork-en helburuek "Europako nekazaritza-ekoizpena, isuriak barne, hirugarren herrialdeetara kanpora ateratzea" ekarriko dutela.

Hirugarren herrialdeetako produktuekin lehian aritzearen beldur da Ramon Navia, Itsaso Txikitik kilometro gutxira dagoen nekazari ekologikoa. Baina ez du uste sintesi-ongarriak erabili behar direnik. "Hemen 3.000 hektarea ekologiko daude Cartagena eremuan, eta ez dute ongarri kimikorik erabiltzen. Uzta oso onak egiten ditugu erabili gabe. NPK ongarrien prezioaren igoerarekin, nekazari asko ekologikora pasa ziren, antzeko errendimendua izan zezaketela ikusita. Ez dago produkzio-galerarik. Arazoa bitartekariek gure produktuengatik ordaintzen diguten prezioa da", kexu da nekazaria, limoi ekologikoen bere azken uzta landan geratu baitzen, merkatutik kanpo zegoelako.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.