Baserritarrarengandik kontsumitzailearenganako prezioen igoera %700 baino handiagoa da kasu batzuetan

Nekazariek kobratutako preziotik kontsumitzaileek ordaindu behar izan dutenera arte barazki eta fruta produktuen batez besteko prezioak maiatzean izan duen igoera %700 baino handiagoa izan da kasu batzuetan, Nekazari eta Abeltzainen Erakundeen Koordinakundeak (COAG) hilero egiten dituen elikagaien Jatorriaren eta Xedearen Prezioen Indizearen (IPOD) datuen arabera.

Encarecimiento del campo al supermercado

[Fuente: COAG]

Maiatzean, IPODaren arabera, entsaladarako tomateak kiloko 0,29 euroko batez besteko prezioan ordaindu zitzaizkion nekazariari, eta kontsumitzaileek, berriz, 2,20 euro ordaindu behar izan zituzten, batez beste, tomate kilo bakoitzeko, prezioa jatorritik helmugarako prezioa 7,59 euroz biderkatuz.

Barazkiak eta frutak banatzeko erabilitako merkataritza-marjina handiena limoian izan da ( %759); izan ere, ekoizleei 0,22 euro ordaindu zaie kiloko, batez beste; kontsumitzaileek, berriz, 1,89 euro ordaindu behar izan dituzte kiloko, 8,59 aldiz garestiago.

Tipula %648 gehitu zaio kontsumitzaileari (0,25etik 1,87ra); laranja, %561 (0,31tik 2,05era); zerba, %410 (0,58tik 2,96ra); letxuga, %400 (0,24tik 1,20ra). Hurrengo taulan elikagai nagusien prezioak agertzen dira ( %400etik gorako garestitzea jasaten dutenak hondo berdearekin agertzen dira).

PRODUKTUA JATORRIZKO PREZIOA KONTSUMITZAILEA PREZIOA GEHIKUNTZA (%)
Zerba 0,58 2,96 %410
Alkatxofa 1,15 3,61 %214
Alberjinia 0,41 1,92 %368
Brokolia 0,54 2,67 %394
Kalabazina 0,52 1,85 %256
Tipula 0,25 1,87 %648
Barrengorria 2,46 4,95 %101
Azalorea 1,07 2,30 %115
Letxuga 0,24 1,20 %400
Limoia 0,22 1,89 %759
Laranja 0,31 2,05 %561
Patata 0,39 1,79 %359
Piper berdea 0,94 2,62 %179
Tomatea 0,29 2,20 %659
Azenarioa 0,29 1,40 %383

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.