Programa Cultiva hirugarren egonaldia hasi da Errigoitin

3. Egonaldia hirurak poltsak

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación- aren Programa Cultiva-ren hirugarren egonaldia amaitu da gaur, María Nieves Martínez, Mateu Basomba eta Alai Arozenarekin Txapel Koop-en (Errigoiti). Behi, ardi eta txerri azienda duten produktu ekologikoen kooperatiba da, eta banaketa eta antolaketa eredu bereziak ditu. Iñakik kudeaketa ekonomikoaz, metodo ekologikoez, merkaturatzeaz, esnekiak egiteaz, animalien ongizateaz eta kooperatibismoaz ikasiko du.

Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak ezarritako Programa Cultiva nekazari eta abeltzain gazteei zuzenduta dago, eta Espainiako Estatu osoan banatutako ereduzko ustiategietan prestakuntza-egonaldi laburrak egitean datza, erabat doan.

Egonaldia COAGek (Nekazarien eta Abeltzainen Erakundeen Koordinakundea) kudeatzen du eta Bizkaiko EHNEk antolatzen du.

Txapel Koop

Txapel Koop Bizkaiko Busturialdean dago; instalazioak eta erabiltzen dituzten lursailak Errigoitin daude. 2020an sortutako elkarte-ustiategi bat da (kooperatiba), eta 10 pertsonak lan egiten dute bertan (6 bazkidek, 4 langilek); horietatik 6k 40 urte baino gutxiago dituzte. Latxa arrazako 300 ardi, arraza desberdinetako esnetarako 80 behi (45 jezten) eta 5 txerri ama dituzte, eta urtean 50 txerri inguru gizentzen dira.

Jarduera nagusia behi- eta ardi-esnearen deribatuen ekoizpena (ekologikoa) eta salmenta da, baita haragi-transformatuak ere. Merkaturatzea zirkuitu laburren bidez egiten da (zuzenean kontsumitzaileari, txikizkako denda txikiei, eskola-jantokiei, azokei eta merkatuei).

Protagonistak

María Nieves Martínez

3. Egonaldia bideo 1.1 imagen María Nieves Martínez 01

Mateu Basomba

3. Egonaldia imagen Mateu Basomba 01

Alai Arozena

3. Egonaldia bideo 1.1 imagen Alai Arozena 01

IRUDIAK

Anfitrioiak

Leire Souhet
Txapel Koopeko gaztandegiaren arduraduna

ZER DA ʻPROGRAMA CULTIVAʼ
Logo Programa Cultiva 2023
Logo Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación-ek (MAPA) garatu eta finantzatutako ekimena da Programa CULTIVA edo Nekazari Gazteek Ereduzko Ustiategietan Prestakuntza Egonaldiak egiteko Programa, Espainiako Estatuko nekazaritza eta abeltzaintza sektoreetako erakunde adierazgarriekin eta horiei lotutako ereduzko ustiategiekin lankidetzan. Ekimen horren helburua da nekazaritza-gazteen prestakuntza eta ezagutza praktikoa lortzea, haien prestakuntza-beharrei erantzunez.

Programaren helburua da emakume eta gizon nekazariei eta abeltzainei harrera-ereduko prestakuntza praktikoa eskaintzea ustiategietan, prestakuntza-egonaldien bidez. Egonaldi horietan, aukera izango dute alderdi teknikoei eta kudeaketa-alderdiei buruzko ezagutzak in situ eskuratzeko eta finkatzeko, ondoren, beren nekazaritza-jardueraren garapenean aplikatu ahal izateko.

5 eta 14 egun bitarteko iraupena duten prestakuntza-egonaldiek 7 orduko prestakuntza eskaintzen diete gazteei, egunero, hainbat gairi buruz. Harrera-ereduko ustiategietako prestakuntzaz gain, egonaldietan bisita tekniko osagarriak ere egin daitezke beste erakunde, entitate, elkarte, kooperatiba eta/edo hurbileko ustiategi batzuetara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.