GRAIN: “Nekazaritza birsortzailea ideia ona zen, korporazioak jabetu ziren arte”

Acción de protesta contra la conferencia sobre "agricultura regenerativa" en Holanda, septiembre de 2023
Holandako "nekazaritza birsortzaileari" buruzko konferentziaren aurkako protesta ekintza, 2023ko iraila
[GRAIN]

Klima-aldaketarekiko eta jasangarritasunarekiko konpromisoa adierazteko, elikaduraren eta nekazaritzako industriaren erraldoiek bat egin dute "nekazaritza birsortzailea" terminoaren inguruan. Termino hori gero eta leku handiagoa hartzen ari da zirkulu politikoetan, inbertitzaileen konferentzietan eta supermerkatuetako apaletan, eta modu nabarmenean sustatzen da aurtengo COP28an. Baina hori korporazio horiek behin eta berriz egiten dituzten ahaleginetako bat baino ez da, agroekologiari ematen zaion laguntza ahultzeko eta irabaziak are gehiago finkatzeko; hori guztia, nekazaritza-eredu industrialak eragindako krisi anitzen erdian.

Unilever korporazio anglo-holandarra munduko elikagaien enpresarik zaharrena eta handienetakoa da. Bere inperio zabala palmondo-, soja- eta te-olioa ekoizten zuten lursail eta landaketa industrialetan oinarrituta eraiki zen, besteak beste, fabrikak hornitzeko. Baina, azkenaldian, Unileverrek zalantzan jarri du bere nekazaritza-oinarrien iraunkortasuna.

"Nekazaritza praktika konbentzionalen eta kaltegarrien emaitzak direla eta, labore mota oso gutxiren gehiegizko mendekotasunarekin konbinatuta, gure elikadura-sistema ez da erresilientea klima-aldaketaren aurrean, ezta krisien eraginean ere", dio Dorothy Shaver Sostengagarritasuneko zuzendari globalak. "Horregatik, Unileverrek konpromisoa hartzen du nekazaritza birsortzailerako trantsizioan inbertitzeko".

Tomateak, Unilever bere erosle nagusietako bat den "laborantza ez oso desberdinetako" bat, trantsizio hau hasteko puntu egokia izango lirateke. Tomateak mundu osoan lantzen dira, baina Unilever bezalako enpresentzako ekoizpena biziki industrializatuta dago eta herrialde batzuetan kontzentratuta; izan ere, eskulana, lurra eta ura eskuratzea merkea den eskualde hautatu gutxi batzuetan. Toki horietatik, tomateek eta deribatuek merkatu globalak urez betetzen dituzte, nekazaritza txikiari eta elikagaien eskala txikiko ekoizpenari kalte eginez. Txinako Xinjiang probintzia, uyghur biztanleriak bere finketan egiten duen lan behartuagatik kritikatua, atzerriko elikagaien enpresentzako ekoizle nagusietako bat da.

Elikagaien beste ekoizle handi bat Extremadurako eskualde espainiarra da, eta bere ekoizpenean enpresa bakarra da nagusi: Conesa taldea. Familia-enpresa horrek, bere botere monopolikoa prezio "hondagarriak" ordaintzeko erabili izanaren historiagatik eta EBko nekazaritza-dirulaguntzak legez kanpo poltsikoratzeagatik ezaguna denak, ziurtatzen du Badajozen duen 2 mila eta 250 hektareako landaketa erraldoiaren ia hiru laurdenak Unilever hornitzeko erabiltzen direla.

Urari dagokionez, orain Badajozeko lur horiek Unilever birsortzeko nekazaritza-estrategiaren beira-arasa dira. Teknika horiek erabiliz, Unileverrek dio uraren erabilera % 35 murriztu ahal izan duela, eta, aldi berean, bere laboreen errendimendua % 30 handitu duela, batez ere tantakako ureztapena eta satelitezko monitorizazio-sistema bat instalatuz. Zifra horiek izugarriak diruditen arren, Extremadurakoa bezalako testuinguru batean, kopuru horiek ez dira benetan "birsortzailetzat" jo daitezkeenak.

Extremadurak historiako krisi hidrikorik larriena bizi du. Nahiz eta, neurri batean, lehortea dela eta, gaur egun klima aldaketaren ondorioz fenomeno iraunkorra dela dirudien arren, arrazoi nagusia da ureztatze-nekazaritza kontrolik gabe hedatzen dela esportazio-laboreetarako. Azken urteotan ureztatzearen hedapen masiboak ureztatze intentsiboko laboreen munduko ekoizle nagusietako bat bihurtu du Extremadurako eskualdea, tomateak kasu, baina oso garestia ura kontsumitzen dutenentzat eta ingurumenarentzat. 2015. urteaz geroztik, ureztatzeko erabiltzen den eremuak eta ureztatzeko erabiltzen den urak nabarmen egin dute gora, nahiz eta finka asko tantaka ureztatu diren, orain eskualdeko ureztapenaren % 60 hartzen baitu.

Eugenio Romero Extremadurako nekazaritza ikertzaileak honako hau adierazi du: "Serioski pentsatu behar dugu ureztatze-azalera murriztea eta behar hidriko txikiagoak dituzten laboreak aukeratzea". Romerok dioenez, eskualdeak jada ezin du ura tomatea bezalako laboreen bidez esportatu. "Kontuak ez dira koadratzen", dio berak. "Ez dago nahikoa ur denentzat. Extremadurako laboreen mapa jada ez da sostengagarria".

Arazoa, beraz, ez da Badajozeko finkek edo antzekoek nola sortzen dituzten beren tomateak: arazoa da tomateak sortzen dituztela, eta kito. Extremadurako labore-mapa aldatzeak, ura benetan birsor dezan, ekoizpena elikagai-labore multzo batera aldatzea ekarriko luke, tokiko merkatuak hornitzeko. Horrek, aldi berean, landa-finka eta -komunitate dinamiko txikiak beharko lituzke, ez megafinkoak eta elikagaien transnazionalak. Extremaduraren kasuan, Europako lur-edukitze egoerarik desorekatu eta kontzentratuenetako bat duena, lurralde-mapa aldatzea ere esan nahiko luke.

Aldaketa horiek oso urrun daude Unilever eta Conesaren nekazaritza birsortzailearen proiektuaren irismenetik. Aitzitik, korporazio horiek proposatzen dutena aldaketa horiek saihesteko metodo bat da, eta, horrela, hilzorian dagoen industria horren txorrotak aldi batez irekita mantentzea. Bien bitartean, bi enpresak beren inbertsioak babesten eta ekoizpena handitzen ari dira Xinjiangen, uraren egoera oraindik ez baita hain kritikoa.

Atzo "degeneratiboa" zena gaur "birsortzailea" da

Baina Unilever ez dago bakarrik "nekazaritza birsortzailearen" sustapenean; izan ere, hitz hori modan jarri da munduko ia elikagai- eta nekazaritza-industria-enpresa handienen artean (baita arropa-fabrikatzaileen artean ere), eta horietako gehienek konpromisoren bat hartu dute azken urteotan. Hala eta guztiz ere, korporazio horiek "nekazaritza birsortzailetzat" hartzen dutena oso urrun dago kontzeptuaren aitzindariek pentsatutako ideiatik. Termino hori 1980ko hamarkadan sortu zuten Estatu Batuetako elikadura-sistema industrialak atsekabetutako nekazariek. Nekazarien eta kontsumitzaileen arteko kontaktua, nekazarien osasun mentala, landa-ekonomien erresilientzia, ekoizleek, prozesatzaileek eta banatzaileek eskala txikian jokatutako papera eta elikadura-sisteman boterea birbanatzea berreskuratzera bideratutako nekazaritza-ikuspegia egituratzen hasi zen jendea.

Hasierako helburu sozial eta politiko horiek erabat falta dira "nekazaritza birsortzailearen" egungo proiektu korporatiboetan. Aldiz, horiek hornitzen dituztenen praktikak manipulatu nahi dituzte, lurzoruaren osasunari, uraren erabilerari, berotegi-efektuko gasen isuriei eta biodibertsitatearen babesari dagokienez zenbait hobekuntza egiteko. Eta "hobekuntza" horiek guztiak zenbatzeko modukoak izan behar dute, beren produktuak "birsortzaile" gisa saldu ahal izateko.

2023an, Nekazaritza Iraunkorraren aldeko Ekimena plataformak (SAI, ingelesezko sigletan), munduko elikagai eta nekazaritza egoitzen korporazio handienak biltzen dituenak, nekazaritza birsortzailerako bere ekintza globaleko esparrua argitaratu zuen. Bertan, bederatzi "adierazle" aipatzen dira finka bat birsortzailea den ala ez zehazteko. Adierazle horiek guztiak lurzoruetan karbonoa handitzean, uraren erabilera hobetzean, emisioak gutxitzean eta biodibertsitatea babestean oinarritzen dira. SAIk "elementu sozialak eta biziraupenekoak" ez sartzea erabaki zuen, horiek neurtzea "konplexuegia eta zailegia" baita.

"Oinarrizko printzipioa gutxiagorekin gehiago egitea da, hau da, produktibitate handiagoa sargaien erabilera gutxiagorekin, ur gutxiago erabiltzea, berotegi-efektuko gasen emisio gutxiago, lurzorua degradatzeko arrisku gutxiago eta erregai eta energia gutxiago erabiltzea", dio Luciano Souza Archer Daniels Midlandeko (ADM) zuzendariak, mundu mailako zerealen merkataritzako erraldoi batek eta SAIko kide den korporazio batek. Brasilen, ADMk nekazaritza birsortzaileko proiektu bat gauzatzen du Itxiaren biodibertsitate handiko eskualdean (nekazaritza industrialaren bi hamarkadetako hedapenak suntsitutako eremua), Bayer pestizida eta hazien multinazionalarekin eta eskala handiko nekazari sojeroekin batera. Bungek ere egiten du, Estatu Batuetan egoitza duen zereal merkatariak, baina UPLrekin (lehen United Phosphorus Limited) aliantzan, Indiako hazi, ongarri eta pestiziden enpresa nagusiarekin.

Kontraesana dirudi Bayer eta UPL bezalako enpresa agrokimikoek input gutxiago erabiltzea bilatzen duten proiektuetan parte hartzea, esaterako, birsortze nekazaritzan. Baina enpresen birsorkuntza-nekazaritza eraginkortasunarekin lotuta dago, eta, beraz, salmenta handiagoak ekar ditzake. Birsortze-nekazaritzako proiektu korporatibo gehienek, adibidez, herbiziden erabilera sustatzen dute sastrakak kontrolatzeko, eta, horrela, "goldea" saihesten dute, lurzoruetan karbonoa handitzeko modu gisa, edo arrozaren zuzeneko ereitea gomendatzen dute, metano-isuriak murrizteko modu gisa. Nekazariak eta nekazariak ere animatzen dituzte ongarri zehatzagoak eta garestiagoak erostera, edo pestiziden bertsio biologiko berriak erostera. Eta, agian, garrantzitsuena, beren plataforma digitalekin lotu dezakete, erabakietan eragina izan baitezakete.

Bunge eta UPLren nekazaritza birsortzailearen programan parte hartzeko, Brasilgo nekazariek Origeon, enpresa honen plataforma digitalean, erregistratu behar dute. Plataformak ez ditu soilik bere "emaitza birsortzaileak" arakatzen eta neurtzen; zer praktika hartu eta zer hazi eta intsumo kimiko erabili aholkatzen die. Azkenik, Bungek, Origeo-ren bitartez, produktuen salmenta bideratzen die birsortzaileen etiketarekin merkaturatu nahi dituzten elikagai-enpresei.

Nekazaritza birsortzaileak ere aukera ematen dio agroindustriari "finantza berdeen" hazkunde azkarrean mundura sartzeko. Adibidez, Amaggi, agroindustriaren erraldoi brasildarra. Bere finka erraldoietan nekazaritza birsortzailerako trantsizioa finantzatzeko asmoz, 2021ean 750 milioi dolarreko bonu berdea jaulki zuen nazioarteko merkatuetan. Bestalde, Unileverrek bere kapitalizazio-funts pribatu propioa sortu zuen, birsorkuntzako nekazaritzara bideratua, duela gutxi sortutako inbertsio-funts ugarietako bat, eta Nestlék, berriz, funts publiko eta pribatuetarako negozio-eredu berriak frogatzen ditu, Alemaniako gobernuak finantzatutako nekazaritza birsortzaileko proiektu batean. Proiektu hori 3 milioi hektareatan hedatzen da Argentinan, Kolonbian, Ekuadorren, Paraguain eta Perun.

Nekazaritzan dihardutenek, bestalde, ez dute espero behar korporazioek nekazaritza birsortzaileko programa korporatiboak ezartzeak ekar ditzakeen kostu gehigarriak estaltzea. Asko hitz egin da finantziazio horri buruz, baina, egia esan, praktika birsortzaileak ezartzeagatik nekazariak konpentsatu nahi direnean, dela zuzeneko ordainketen bidez, dela laboreen gainprezioen bidez, enpresa handi horietako batek ere ez du bere diru asko jarri mahai gainean. Proiektu mota horiek nabarmen aurrera egitea lortzen badute, kostuak nekazarien eta, oro har, jendearen kontura izango dira.

Stefania Avanzini One Planet Business for Biodiversity enpresa-koalizioko zuzendariak onartu duenez (Garapen Jasangarrirako Munduko Enpresa Kontseiluaren (WBCSD ingelesezko siglen arabera) barruko nekazaritza birsortzailearen sustatzaile nagusia). "Nekazaritza-trantsizioaren arriskuak murrizteko, finantza-sektoreak pauso bat aurrera eman behar du, eta zintzoak izan behar dugu, baita sektore publikora jo eta finantzatzeko kostua murriztu ere".

Eta zergatik ez agroekologia?

Ulertzekoa da nekazaritza birsortzailearen aitzindariak haserre egotea terminoaren kooptazio korporatibo horrekin. Espainian, benetako birsorkuntza-nekazaritza praktikatzen duten taldeek kanpainak abiarazi dituzte Bayer salatzeko, termino hori bere Roundup herbizida sustatzeko erabiltzeagatik. Espainiako taldeek "nekazaritza birsortzailea" marka ere erregistratu dute, irudiaren garbiketa horretatik babesteko.

Baina talde hauek borroka bat egiten dute maldan gora. Nekazaritza birsortzailearen agenda korporatiboaren atzean gobernuak eta beste eragile batzuk lerrokatzeko lan egiten duen lobby handi eta ondo finantzatua dago. Aurtengo COP28an, Dubain, Regen10 izeneko ekimen baten bidez, paisaia birsortzaileetan oinarritutako plan bat abiarazten ari dira, WBCSDk gidatzen duena profil handiko aholkularitza-enpresen laguntzarekin. Regen10 adierazpen ofizialaren arabera, bere interes nagusia "nekazaritza konbentzionalean" eta hornidura-kate korporatiboetan dago, eta horretarako "neurketa-esparru unibertsala eskaini" nahi du. Ekimen hori saltzeko, argudiatzen dute egungo krisi larriaren konponbideak elikagai sistema industrial nagusiaren barruan egon daitezkeela, eta, bereziki, finken mailan. Dirudienez, ez dute gai zabalagoak aztertzeko beharrik, hala nola zer elikagai ekoitzi behar diren, nola banatu behar diren, edo nola partekatu eta kudeatu behar diren gure baliabide preziatuak, hala nola lurra, ura eta haziak, irakiten ari den planeta baten testuinguruan.

Zer ekintza zehatzek ekarri dute goi-eremu korporatiboen parafernalia hori guztia? Nekazaritza birsortzailearekiko konpromiso korporatiboei buruzko FAIRR Ekimenaren 2023ko azterlan baten arabera, horietako oso gutxi izan ziren benetako ekintzak. Gauza oinarrizkoenei ere ez zitzaien heldu, hala nola helburu kuantifikagarriak ezartzeari, programa pilotuak probatzeari edo ziurtapen-sistemak ezartzeari.

Garrantzitsua da gogoratzea duela hamarkada bat, Nazio Batuen konferentzietan, enpresa horiek "nekazaritza klimatiko adimentsua" eskatzen zutela. Kontzeptu hori, nahiko esanahirik gabea, zorigaitzean erori zenean eta bere promesak lurrundu zirenean, "naturan oinarritutako konponbideetara" jo zuten. Termino hori ere anbiguoa zen, eta, aldi labur batez, NBEk indarrez bultzatu zuen. Bi kontzeptu horiek elikadura-korporazioek eta agronegozioek baliatu zituzten benetako konponbideetan pentsa ez genezan, batez ere agroekologian. Horrela, irudi garbiketa nekazariek gidatutako ekimenei zor zaizkien konnotazio positiboak galduz doazenean, nahiko litekeena da enpresa horiek laster "nekazaritza birsortzailetik" aldentzea, eta, ondoren, modako hitz berri bat aurkitzea.

Ziur asko, korporazioek ez zuten bat etorriko 2019an birsortze-nekazaritza onartzea. Urte horretan, Nekazaritza eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeko (FAO, ingelesezko siglak) 197 herrialdeek "agroekologiaren hamar elementuak" biltzen zituen dokumentu bat babestu zuten. "Agroekologia" oso ondo definitutako kontzeptua da, nekazarien eta indigenen mugimenduetan errotua eta literatura zientifikoaren ondare handi batek babestua. Kontzeptu hori ezin da hain erraz isolatu bere dimentsio politiko eta sozialetatik, eta ezin da birmoldatu elikagai-korporazioak nagusi diren hornidura-kateetan sartzeko, batez ere badakigulako agroekologia beste kontzeptu garrantzitsu baten barruan dagoela: "elikadura burujabetzaren" barruan. Bi kontzeptu horiek korporazioak izutzen dituzte, benetako irtenbideak eskaintzen baitituzte, korporazioen botereari erronka egiten diotenak eta elikagaien ekoizleen eta kontsumitzaileen beharren arabera antolatutako elikadura-sistemak eskatzen dituztenak, ez irabazi korporatiboen inguruan antolatutakoak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.