EHNE Bizkaiak elikadura sintetikoaren ekoizpena eta merkaturatzea debekatzeko eskatu die euskal erakundeei

EHNE Bizkaiak, XII. Kongresuaren hausnarketak oinarri hartuta, elikadura sintetikoaren ekoizpena eta merkaturatzea debekatzeko eskatu die euskal erakundeei.

Eskakizun hori betetzea ez da zaila. Izan ere, Italiak dagoeneko hartu du haragi sintetikoaren ekoizpena eta merkaturatzea debekatzeko erabakia, hau da, "bere herrialdeko elikagaien ekoizpenari buruzko jarrera argia hartu du".

Nekazarien sindikatuak "inoiz baino premiazkoagotzat" jo du "nekazaritza eta arrantza industrializatuaren paradigmatik sistema agroekologiko dibertsifikatuetara eta arrantza jasangarrira aldatzea".

Horretarako, beharrezkoa da "nekazaritza- eta elikagaigintza-sistema eraldatzea, nekazaritzako ekologian eta jasangarritasunean oinarritutako elikadura-subiranotasunerantz aurrera egiteko helburuarekin"; izan ere, sistema horrek biodibertsitatearen kontserbazioa eta lan-baldintza duinetan oinarritutako elikagai jasangarrien eta tokiko elikagaien ekoizpena bermatzen ditu.

Eraldaketa horrek lurraldea antolatzea eta elikagaien ekoizpen- eta banaketa-kate globalak birkokatzea eskatzen du, "ekoizlearen eta kontsumitzailearen arteko hurbiltasun-harremana" bultzatzeko, eta biodibertsitatea, ura eta ingurune naturala "populazio-guneekin eta horien urbanizazio- eta landa-prozesuekin orekan egoteko".

Bizkaiko EHNEren analisiaren arabera, "elikagaien ekoizpen-ereduen arteko talkak dimentsio berri bat hartzen du", baserritarrek ekoitzitako elikagaien eta in vitro elikaduraren, "baserritarrak dituen nekazaritza eta abeltzaintzaren" eta "baserritarrik gabeko nekazaritzaren" arteko liskarrarekin.

"Nekazaritza industrializatua jasangarritasunaren araberako ekoizpen-eredu gisa iritsi da mugara -gaineratu du sindikatuak-; hurrengo maila elikadura sintetikoan kokatzen da, eta ingurumenaren aldetik jasangarria eta etikoki jasangarria bezala aurkeztuko da balio-eskalatik. Nekazaritza industrialaren bilakaeraren paradigma berria irudikatzen du; natura-animalia binomioa pertsonarengandik deskonektatzetik laborategiko elikadurak adierazten duen erabateko banaketara igarotzen da ".

Bi prozesu horiek bultzatzen dituzten eragileak berberak dira: "agroindustrian instalatutako finantza-interesak eta erakundeen oniritzia (baita Euskal Herrian ere)". Urrutira joan gabe, Europako in vitro haragiaren lehen laborategia Donostian proiektatuta dago. 2022ko azaroan, Udalak baimena eman zion BioTech Foods enpresari aipatutako laborategi-kreditua eraikitzeko, eta, horren ondorioz, euskal erakundeek laguntza finantzarioa emango zutela iragarri zuen. Aipatzekoa da BioTech Foodsen atzean Brasilgo JBS multinazionala dagoela, gaur egun munduko haragi-proteinen ekoizle handiena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.